LOADING

Type to search

Editorial

Responsabilitat i seny

Els carrers deserts són la imatge trista d’un primer impacte visual i sonor de les conseqüències de la propagació del Covid-19, que dia que passa, dia que ens colpeja. Els decrets de confinament a les llars i l’aturada generalitzada de l’activitat –una setmana després de la declaració de l’Estat d’Alarma– no amaguen la responsabilitat, el seny i el compromís que la població ha d’emprendre per afrontar una situació que porta, al costat de l’impacte en la salut que és prioritari, també un inevitable i dur trasbals econòmic.

Cal responsabilitat davant els actes i les mesures de protecció que cal realitzar, seguint les instruccions de les autoritats sanitàries i dels cossos de seguretat que vetllen pel control de la propagació del Covid-19. Una responsabilitat que comporta donar suport als professionals sanitaris, fent ús de les recomanacions davant qualsevol primer símptoma. Hospitals, clíniques i Centres d’Atenció Primària estan oberts a totes les emergències que es continuen produint.

Cal seny en el compliment de cada una de les mesures, personals i socials de confinament i protecció. Evitar desplaçaments fora dels necessaris i permesos. I seguir l’actualitat informativa és un primer pas. Perquè dia rere dia, i en qüestió d’hores, es prenen decisions que afecten la nostra quotidianitat, ja capgirada. El seny és la primera línia de foc per aturar la propagació d’una pandèmia que ha posat en evidència lligams i mancances de la nostra societat.

I cal un gran compromís. Davant les conseqüències econòmiques, que seran terriblement dures. El tancament d’hotels és un episodi insòlit, que il·lustra la gravetat de la situació. Serà un cop dur per a un sector que és la base econòmica de la vila i que necessita del suport col·lectiu. Al seu costat, autònoms, petites i mitjanes empreses de serveis i un allau de treballadors que estan rebent aquests dies l’acomiadament o la notificació del retard en la contractació per a la temporada d’estiu, veuran minvar la seva economia. En altres països, com França, les administracions ja han activat mesures concretes i reals de suport a l’activitat econòmica. També ho ha fet el Govern de l’Estat, però no prou i no són els únics que han de fer-ho.

També pots veure