Risc per l’augment de balenes al Garraf

Imatge d’un rorqual comú
- Publicitat -

La presència de balenes durant la primavera a la costa del Garraf, i de tot el litoral català, augmenta el risc de col·lisió entre els animals marins i els vaixells mercantils que transiten les aigües del Mediterrani. A la primavera, l’espècie rorqual comú, també coneguda com a balena d’aleta i d’uns 24 metres de longitud, s’apropa a la costa per alimentar-se. Són les balenes més grans que recorren les aigües del Mediterrani i esdevenen un dels animals més magnífics de la rica biodiversitat d’aquest mar.

En un estudi de l’Associació Edmaktub publicat a la revista Frontiers es van mostrar dades que posaven de manifest que l’abril és el mes amb un major risc de col·lisió, sent els impactes entre balenes i els vaixells de càrrega els més freqüents. 

Enguany, a més, les pluges i el mal temps al març van provocar que la presència de balenes a l’abril augmentés en relació a anys anteriors, esdevenint especialment necessari prendre mesures de regulació del tràfic marítim per preservar el rorqual comú i protegir la seva integritat mentre s’alimenten a la costa del Garraf, tal com demana l’associació.

Com a mesures imminents, des d’Edmaktub han implementat un estudi al qual, mitjançant la instal·lació de càmeres tèrmiques, es pretén investigar les possibilitats de detecció de les balenes per així evitar o reduir els impactes entre les embarcacions i els animals marítims. 

Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA

Articles relacionats