LOADING

Type to search

Editorial

Sant Jordi i la llibreria

Un altre Sant Jordi sense llibreria. Tot indica, però, que serà el penúltim, ja que si el pla de la Regidoria de Cultura acaba quallant, l’abril del 2024, Sitges podrà tornar a tenir, finalment, una llibreria. Serà un llibreria municipal, fet que no deixa de ser paradoxal que l’administració hagi de ser qui impulsi aquesta activitat, però, òbviament, millor que sigui municipal que no la situació que tenim des del 2016, en què no n’hi ha cap. Per tant, benvinguda sigui la iniciativa de la Regidoria de Cultura per a suplir l’actual situació.

La llibreria municipal serà quelcom més que una llibreria, ja que el projecte liderat pel regidor Xavier Salmerón preveu que l’edifici del Patronat, al carrer Parellades, esdevingui un centre cultural, amb servei de bar inclòs, on, fonamentalment, es venguin llibres, però també se celebrin activitats culturals de signe divers. Es tracta d’un model encertat i que enllaça amb la tendència actual de les noves llibreries, que esdevenen centres de difusió, diàleg i activitat cultural. Que a més, això es dugui a terme en un edifici emblemàtic, com és el del Patronat, que fa més de vint anys que està tancat, és doble motiu de satisfacció. Aquesta operació permetrà la rehabilitació d’un edifici patrimonial (després que el Govern de Miquel Forns n’aconseguís la titularitat municipal, que va posar fi a un llarg procés administratiu i judicial amb els antics propietaris i la Generalitat), la seva reobertura i la seva funció cultural en una zona del poble on, precisament, resulta convenient que es duguin a terme iniciatives d’aquesta mena.

Que l’Ajuntament actuï per a que Sitges disposi d’una llibreria és una bona notícia. Però probablement en seria més bona que això no calgués. Malauradament, la deriva immobiliària que pateix el municipi des de fa uns anys, amb l’establiment d’uns preus en locals comercials absolutament prohibitius, provoca que l’obertura d’una llibreria per part d’un particular sigui gairebé impossible. En un negoci amb escassos marges i que necessita gran superfície com és el d’una llibreria li resultat del tot punt impossible instal·lar-se a Sitges. I això, Sitges com a municipi i els titulars de locals en particular, haurien de preguntar-se si resulta positiu per a la bona salut de la vila.

Sitges presumeix de ser una vila amb sòlides arrels culturals i una notable projecció en aquest terreny. Però una vila a qui li agrada penjar-se l’etiqueta de cultural no pot estar sense llibreria, perquè els preus marcats pels propietaris dels locals resulten desproporcionats. Malauradament, cada cop hi ha menys comerç tradicional i algun d’essencial, com els llibres, ha desaparegut.

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure