Sitges i Ribes saluden la fase 2 amb nous avenços

La part de baix del carrer Parellades, dijous passat
- Publicitat -

Sitges i Sant Pere de Ribes estrenen avui dilluns fase 2 amb una evolució estable de les dades de contagis. Un petit salt, que suposa nous avenços cap a la nova normalitat, tot i la limitació de moviments marcada entre territoris de diferents fases.

L’obertura d’escoles, dels interiors de bars i restaurants, amb limitació d’aforament (a partir d’avui) i del servei de platges (demà) són les novetats més destacades del canvi de fase 1 a la 2. També se suprimeixen les restriccions horàries en les sortides al carrer, excepte per als majors de 70 anys, que es mantenen de 10 a 12h i de 19 a 20h. La pràctica esportiva individual ja està permesa a qualsevol hora.

Les obertures dels bars i restaurants seran amb un màxim del 40 per cent del seu aforament. Les terrasses es mantenen al 50 per cent, incloent l’espai guanyat en la darrera setmana, gràcies a la mesura de l’Ajuntament de permetre que els establiments ocupin més espai que el delimitat prèviament.

Les escoles i instituts també obren a partir d’avui (en alguna casos, demà). Ho fan amb torns dels alumnes que optin per assistir-hi, ja que no hi haurà activitat lectiva pròpiament. L’institut JR Benaprès de Sitges, per exemple, efectuarà torns de 150 alumnes entre els 900 que disposa.

Les platges també obriran els seus serveis, en aquest cas a partir de demà. També ho faran els xiringuitos de cada platja: 28 dels 30 que n’hi ha obriran aquesta setmana amb la implantació de diverses mesures de seguretat. Els dos xiringuitos que, de moment, no poden obrir són un de l’Estantol i un de la Bassa Rodona. Aquest cap de setmana, els concessionaris han estat instal·lant els diferents serveis i estructures. L’Ajuntament implantarà un servei de control d’accés a les platges per evitar que hi hagi accessos superiors als permesos: en el servei de bar dels xiringuitos hi haurà distàncies de dos metres entre taules.

L’obertura de la fase 2, però, arriba amb les limitacions de moviment fora dels territoris de la mateixa regió sanitari que comparteixin fase. És a dir, mentre l’àrea de Barcelona no avanci a la fase 2 (ara és ala 1), a Sitges només pot venir gent d ela resta del Garraf i l’Alt Penedès. Tampoc del Camp de Tarragona, malgrat compartir fase aquesta setmana. Aquesta singular mesura del Departament de Salut ha estat criticada des de diversos àmbits econòmics i també per l’alcaldessa, Aurora Carbonell, que “lamenta que encara hi hagi limitacions de mobilitat que impedeixen l’arribada de persones de Barcelona a la vila”. Els veïns de les Botigues de Sitges tampoc poden venir a la vila, ni tan sols al poble de Garraf. En canvi, sí que poden desplaçar-se a Barcelona, gràcies a la unificació de les tres regions sanitàries metropolitanes, que es troben en la mateixa fase.

L’accés a la fase 2 es produeix amb una estabilització de les dades de positius, tant a Sitges com a Ribes. Els 174 de Sitges situen la vila amb 5,94 per cada 1.000 habitants i els 194 de Sant Pere de Ribes, amb 6,35. Són dades notablement per sota de la mitjana catalana (8,53) i de la demarcació de Barcelona (9,54).

Activitats permeses a la Fase 2:

  • Reunions de grups socials:fins a 15 persones a casa (i no 10 com fins ara);
  • Passeig de la població infantil (fins a 13 anys: S’amplia la limitació d’acompanyants i es permeten grups de fins a 10 persones no convivents i sense límit en els convivents.
  • Visites a residències de persones grans o altres centres residencials: amb les condicions de seguretat fixades (fins ara aquetes visites no es permetien).
  • Als casaments i altres celebracions religioses: es permet un aforament del 50% i fins a 100 persones a l’aire lliure o 50 en espai tancat (fins ara no es podia).
  • Als enterraments: s’amplia l’assistència fins a 25 persones entre familiars i afins (quan fins ara era de 15).
  • Vetlles: es permeten 25 persones a l’aire lliure o 15 en espais tancats (fins ara era de 15 i 10 persones respectivament)
  • Llocs de culte: permeten un aforament màxim del 50% (fins ara era d’un terç).
  • Escoles: es reobren a partir de l’1 de juny i les activitats presencials en l’àmbit no universitari, sempre que sigui possible es mantindrà la formació a distància.
  • Autoescoles i acadèmies: poden reobrir per iniciar les classes presencials amb lalimitació a 1/3 de l’aforament i manteniment de les mateixes mesures de seguretat. Per a les pràctiques de conducció, cal mascareta i desinfecció entre cada alumne.
  • Cinemes, teatres, auditoris i espais similars: poden reobrir amb una tercera part del seu aforament autoritzat si tenen butaques preassignades. I en espais tancats, màxim 50 persones, o en espais oberts, màxim 400 persones però assegudes (fins ara 30 i 200 respectivament).
  • Museus: es permet ampliar l’aforament fins al 50%
  • Comerç: es permet fins al 40% de l’aforament, si no es pot mantenir 2 metres de distància només 1 client dins del local.
  • Mercats no sedentaris: 1/3 de les parades habituals (fins ara es permetia el 25%)
  • Centres comercials també s’obren però l’aforament de les zones comunes serà d’un 30% i d’un 40 dins dels establiments.
  • Hostaleria i restauració: es pot consumir en taula dins del local i fins a un 40% de l’aforament i un 50% a les terrasses. No hi haurà autoservei en barra. Es pot augmentar l’aforament a l’interior dels locals fins al 50% amb un mínim del 30%.Les terrasses queden igual.

No poden obrir discoteques ni tampoc bars d’oci nocturn.

  • Hotels i allotjaments turístics: reobertura al públic de les zones comunes sempre que no superi 1/3 de l’aforament. Activitatsd’animació o classes grupals màxim 20 persones, cal evitar l’intercanvi d’objectes, s’ha de fer preferentment a l’aire lliure amb distància de 2 metres o mascaretes.
  • Passeig i esport no professional de població de més de 13 anys: es permeten grups de fins a 10 persones no convivents i sense límits en els convivents per fer un passeig i esport.
  • Parcs naturals: s’obren amb un aforament màxim del 20%.
  • Piscines recreatives:poden obrir amb cita prèvia i amb un aforament màxim del 30% o inferior fins permetre 2 metres de distància de seguretat, horaris per torns, no dutxes ni vestuaris ni fonts d’aigua, neteja almenys tres vegades al dia.
  • Activitat física no professional: fins a 70 anys en qualsevol franja horària a excepció de la compresa entre les 10.00 hores i les 12.00 hores i entre les 19.00 hores i les 20.00 hores, que queda reservada als majors de 70 anys.
  • Turisme actiu i de naturalesa: grups de fins a 20 persones
  • Platges: es permet l’accés per fer esport (professional i no professional) i per oci (bany i sol). Dins la regió sanitària, màxim grups de 15 persones, excepte convivents sense límit, sempre que no hi hagi contacte físic i mantenint distància de 2 metres entre usuaris, incloses les tovalloles i altres objectes personals, excepte convinents.
  • Congressos, reunions i conferències de negoci o científiques: 50 assistents (fins ara 30).
  • Obres en edificis i habitatges: se suprimeix la restricció vigent que no hi hagi ocupants, es permeten lliurement sempre que es garanteixi 2 metres distància o mascareta, no contacte físic i la resta de mesures de seguretat generals.

(Informació facilitada per l’Ajuntament de Sitges)

Notícia relacionada:
On es pot anar amb el canvi de fases i regions? (30 de maig de 2020)
Els xiringuitos ja tenen permís per obrir (30 de maig de 2020)

Llegeix totes les novetats a CORONAVIRUS, HORA A HORA (FASE 2)

Articles relacionats