LOADING

Type to search

Entrevistes als candidats

Gasulla (CVS): “Sitges, o és verd o no serà”

Carme Gasulla és professora de literatura a l’IES Vinyet. Amant dels animals, del medi ambient, de viatjar i descobrir món, així com de les persones, sobretot de la família i els amics. 

Entrevista amb CARME GASULLA BLANCO
Candidata del Partit Comuns Verds de Sitges

Lidera la coalició dels Comuns, amb una llista majoritàriament femenina.

Sí, es tracta d’un projecte que permetrà sortir de la paràlisi en què es troba Sitges, amb una llista que supera la paritat amb un 60 per cent de dones. Plantegem polítiques que no es construeixen en un despatx. 

Discriminació positiva…?

Potser sí, però les dones hem d’aportar moltes coses, com la gestió del temps i la conciliació amb la vida personal, sent eficaços. Aquest és un dels temes que em va allunyar del PSC, perquè apostem per un model de vida equivocat. 

En un programa en via d’elaboració, definiu cinc eixos, entre ells redreçar la situació de l’habitatge. Què proposen?

L’Ajuntament ha estat massa contemplatiu i cal iniciativa municipal per intervenir en el mercat amb la creació d’un parc de lloguer assequible i que es recuperin i regulin els pisos turístics, a més de buscar complicitats i incentivar a grans propietaris  perquè generin pisos de lloguer assequible.

Fem tard en aquesta matèria?

Sí, és la definició d’aquest Govern… L’objectiu ha de ser protegir a la població, revertir el procés de jardificació que pateix Sitges i retornar als que han estat expulsats de la vila. És l’adminsitració la que ha d’anar per davant de la realitat, i ara no és així.

En té aquesta sensació?

Sí. Ens hem trobat amb problemàtiques que l’Ajuntament ha reconduït quan ha vist que les coses estaven descontrolades, com en el cas de Can Bruguera o de Can Pere Mestre. El Govern va a cop de reacció i el que cal és tenir un model de poble molt clar. 

La draga, un projecte d’espigó submergit amb errors… Falta determinació a les platges?

No hi ha cap model de política sobre la gestió del medi ambient, i és molt preocupant. Necessitem urgentment un pla integral d’usos i de model de les platges perquè els experts diuen que al 2050 hauran desaparegut a Barcelona. Evidencia que qualsevol intervenció humana va en detriment del medi, i que es necessiten recursos naturals menys reaccionistes i artificials. 

D’aquí la seva proposta per crear una taula de treball conjunta amb sectors econòmics, socials i de la comunitat educativa?

És obvi que hem de buscar el màxim consens per preservar un patrimoni que és nostre, i ens l’estem carregant. Hem de buscar el bé comú i no el particular. 

Creu que és una conseqüència del sistema actual?

Tenim un model turístic insostenible, que va d’esquena al medi ambient. Em consta que hi ha hotelers i restauradors interessats en replantejar-ho. Tenim un sistema turístic neoliberal, que genera diners de manera ràpida, però en contra de l’interès comú.

Iniciativa ha perdut manxa tant a nivell local com estatal, però els eixos històrics del partit són ara problemes compartits. Pot beneficiar l’actual conjuntura?

Crec que sí. Teníem clar que el canvi climàtic necessitava resposta de les administracions, i els governs de dretes li donen l’esquena. Apostem per una economia verda, perquè Sitges o serà verd o no serà. 

Alguna proposta?

Volem desasfaltar Sitges i començar a recuperar espais verds naturals, per una qüestió estètica i també mediambiental. 

Desenvolupament econòmic i medi ambient van de la mà?

És bàsic per generar el quart sector, una economia alternativa i verda, que generi nous llocs de treball. Si ens convertim en un referent en economia i turisme verd és un benefici perquè tindrem millors espais naturals, platges i rieres, i això genera un turisme determinat. Volem crear un laboratori d’economia verda amb propostes en aquesta línia. 

La població envelleix, s’estan prenent prou mesures en aquest àmbit?

Cada cop anirà a més i l’administració ha de ser el motor d’aquest acompanyament i un model protector de la vulnerabilitat, que tot i la feina feta, ara mateix és insuficient. Hem d’apostar pels joves, perquè no marxin i perquè protagonitzin el canvi. 

Se senten identificats en el concepte de nova política?

En realitat no m’agrada perquè demostra hàbits de la vella política. Apostem pel cogovern, que la participació sigui activa i no simbòlica. El motor del canvi han de ser els sitgetans i les sitgetanes. Sense ells no podem fer-ho. 

Ha estat una oposició fluixa, davant un Govern amb vuit regidors. Ha faltat estratègia?

El Govern ha sigut intel·ligent, s’ha mogut amb habilitat per pactar i en minoria hauria d’haver patit més. Això no ho ha fet l’oposició, incapaç de posar-se d’acord. Ha faltat valentia. 

La percepció és bona per als propers comicis?

La gent té ganes de canviar Sitges. Ara toca mobilitzar a la gent que està descontenta. 

Estan clares les possibles confluències de futur… 

Sí, sempre van a ala banda esquerra, no pactarem amb la dreta. És innegociable.