Sitges tanca una Festa Major multitudinària i reivindicativa

La geganta Rosa ha obert per primer cop el seguici per a simbolitzar la lluita feminista i la Sortida d’Ofici ha tornat a acabar amb un clam independentista

- Publicitat -

Les 36 hores de la Festa Major de Sitges van deixar molts moments reivindicatius i memorables. La més important i sorprenent va ser la sortida de la geganta Rosa -de la parella dels gegants de la vila-, quan cap a les 14h del dia 23 va ser la primera en treure el cap. Ha estat la primera vegada en la història de la Festa Major de Sitges que una geganta encapçala la sortida dels balls. A més, també va encapçalar la sortida d’ofici i la matinal per mostrar aquest aire de canvi en la societat. Un altre fet commomoratiu va ser en record dels presos polítics i exiliats. Els músics cada anys acostumen a fer dues processons, la de Satn Bartomeu, que enguany celebrava 100 anys i la de Festa Major. En canvi, aquest any van decidir tocar la Santa Espina en record dels represaliats.

El tret de sortida de la Festa, com cada any, el van donar els grallers al Cap de la Vila, iniciant així una celebracó que transcorriria sense incidències ni obstacles durant les 36 hores de festa. Tanmateix, el castell de focs del divendres a la nit ha rebut molt bones crítiques i sensacions entre la gent i la comissió de festes. D’altra banda, el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, va presenciar la Sortida d’Ofici, on va sonar l’Himne Nacional de Catalunya ‘Els Segadors i els Solemne Ofici, conjuntament amb l’alcaldesa Aurora Carbonell.

El regidor de Tradicions i Festes, David Martínez, ha valorat positivament el comportament cívic durant la Festa Major i ha destacat que “no s’ha registrat cap incidència destacable”. També ha remarcat la gran presència de públic als actes més tradicionals i també a les activitats paral·leles. Martínez ha destacat també que l’Entrada de Grallers ha estat més fluïda, però considera que cal treballar pedagògicament amb els joves per ensenyar-los a respectar més la Festa i a gaudir de les gralles. El regidor també ha felicitat la Comissió i tots els membres del dispositiu de seguretat i emergències per aconseguir que la Festa Major hagi transcorregut sense incidències remarcables. Alhora també ha agraït la feina dels diferents departaments de l’Ajuntament de Sitges, en especial la regidoria de Tradicions i Festes, així com també, la feina dels 30 voluntaris que han participat en l’organització de la festa i que són una part important per poder dur a terme la celebració amb èxit.

La presidenta de la Comissió Municipal de la Festa Major, Maica Díez-Alcón, ha afirmat que “la valoració és molt positiva de com ha anat tot, encara que hi ha aspectes que m’agradaria polir més”. Segons la presidenta de la Comissió, “des de l’organització hi ha hagut un treball amb les colles i ja s’han començat a veure els resultats. En general tot ha anat millor. La Processó de Sant Bartomeu, l’Entrada del Sant, la Matinal i la Sortida d’Ofici han estat molt fluïdes respecte d’altres anys”. Per a Maica Díez-Alcón: “Fer entendre que tothom fa la festa, tant el públic com els balls i que han de ser respectuosos, és el principal objectiu d’aquesta Comissió. La festa ha d’estar per sobre de les individualitats. A la Baixada dels balls populars per les escales de La Punta seria desitjable que tot el foc baixés junt. Quan tots sumem, som més forts.”

Sitges ha tancat una Festa Major multitudinària, afavorida pel fet que caigués en divendres i dissabte. La propera parada, Santa Tecla.

Articles relacionats