LOADING

Type to search

Editorial

Sortint del túnel

Totes dues notícies han passat aquests dies. De fet, totes dues hi van relacionades i una és conseqüència de l’altra: Sitges ha registrat la primera setmana sense cap cas de Covid-19, en el moment, precisament, que s’han acabat les restriccions establertes des dels inicis de la pandèmia. No és el triomf definitiu, ja que la Covid no desapareix, però sí la confirmació que la societat ha aconseguit dominar un virus que ha resultat letal i destructiu i contra el qual no estàvem preparats.

Que el marcador de nous positius dels últims set dies indiqui 0 és una fita que resultava inimaginable no fa gaire. Per exemple, ningú s’ho podia pensar a començament d’estiu, quan la cinquena onada va colpejar Sitges i Sant Pere de Ribes amb una cruesa inusual. La primera setmana de juliol, es van registrar 365 casos a Sitges, en la immensa majoria gent jove, que havia rebut amb entusiasme l’alleugeriment de les mesures en les setmanes anteriors. En aquells dies, el risc de rebrot va fregar els 6.000 punts a la vila (ara està gairebé a nivell 0, una dada que mai abans s’havia produït). Per aquest motiu, resulta especialment encoratjador i satisfactori que, tot just entrada la tardor, el panorama sigui totalment oposat. L’escenari inèdit d’aquesta setmana és la culminació d’un descens continu dels indicadors epidemiològics, que ha acabat derivant en un estat desitjat durant aquesta llarga nit que va començar el març del 2020.

En aquesta fita col·lectiva hi ha un factor determinant: la vacuna, que, tant a Catalunya com en el conjunt de l’Estat, s’ha aplicat en un procés realment satisfactori i a unes velocitats notablement superiors que la mitjana europea. El virus no ha desaparegut, ni ho farà en breu, sinó que s’ha neutralitzat gràcies als efectes determinants de la vacuna. No és cap interpretació ni cap valoració, sinó un fet exclusivament científic. Per aquest motiu no deixen de ser sorprenents les tesis negacionistes o contràries a l’aplicació d’unes inoculacions que han resultat altament guaridores i efectives per al retorn a la normalitat.

Avui, Catalunya aixeca gairebé totes les limitacions que encara estaven actives, gràcies a la millora de l’escenari epidemiològic i l’expansió de la vacunació. A Sitges aquesta mesura arriba després d’un llarg patiment de diferents sectors econòmics, que han travessat una llarga nit. No tots se n’han pogut sortir. I el nivell de suport (tant de l’Ajuntament, com de la Generalitat i l’Estat) no ha estat el necessari per assegurar la supervivència i la continuïtat de tothom.

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure