LOADING

Type to search

Actualitat

Sitges 4 Ukraine (dia 6): Sitges rep els refugiats ucraïnesos amb mostres de suport i solidaritat

Un dels autocars arribant ahir a la tarda al Sunway
Una família ucraïnesa amb uns conductors
Conductors i refugiats, ahir en un vehicle, camí de Catalunya

DIA 6 (DISSABTE 19)

Feina feta. L’expedició Sitges 4 Ukranie va culminar ahir una setmana intensa de suport al poble ucraïnès, en què ha aconseguit portar dues tones de material de suport a les fronteres amb Polònia i Hongria i traslladar a Catalunya gairebé 200 refugiats que fugen de les bombes russes.

Els dos autocars i les setze furgonetes del comboi van arribar ahir a la tarda a Sitges. Nou més ho van fer entre ahir i abans d’ahir a Mataró, d’on va sortir també un altre contingent.

Aquesta nit, 142 ucraïnesos han dormit ja a Sitges. Ho han fet en cinc hotels, que els han cedit habitacions i material: Melià, Me, Dolce, Calipolis i Sunway. Els autocars i els vehicles van portar-i la gent ahir al vespre, a mida que arribaven a Sitges. A partir d’avui, l’organització repartirà els refugiats entre les diferents famílies d’acollida, tant de la vila com de la resta de la comarca. A més d’aquests 142 ucraïnesos arribats a Sitges, una quarantena més ho van fer al Maresme.

Gairebé tot el contingent està format per dones de diferents edats i els seus fills. Els homes s’han quedat per defensar el seu país de la invasió russa.

Ahir en arribar a destí, les refugiades van agrair emotivament el suport rebut pels membres de l’expedició, així com també dels hotels d’acollida. A més del trasllat de material i persones, la plataforma Spain 4 Ukraine –on està integrada la delegació de Sitges– ha obert una campanya de recaptació, que ha recollit 24.000 euros.

Un dels dos autocars de l’expedició Sitges 4 Ukraine

DIA 5 (DIVENDRES 18)

L’expedició Sitges 4 Ukranie té previst arribar avui a Sitges, amb 200 dones i nens que fugen de les bombes russes i després d’haver lliurat dues tones de material, tant medicines, com roba i aliments. Més de la meitat d’aquests refugiats dormiran aquest cap de setmana en hotels cedits pel Gremi d’Hostaleria, a l’espera de buscar ubicacions més estables. L’altra meitat va a altres punts de Catalunya i la resta de l’Estat.

La caravana Sitges 4 Ukranie ha estat de les més multitudinàries que han sortit de la península Ibèrica en destinació a la frontera d’Ucraïna amb Polònia i Hongria. L’han compost dos autocars i setze furgonetes, cedides per una empresa de lloguer, i que van arribar carregades de caixes amb material recaptat a diversos punts del Garraf.

Els primers vehicles van arribar ahir a Catalunya, mentre que el gruix principal té previst fer-ho al llarg del dia d’avui. L’ambient en l’expedició és colpidor: dones i nens que han hagut de fugir amb el mínim de les seves cases, mentre els homes s’han quedat per a defensar el seu país de la invasió russa.

“Van espantades, amb molta tristesa i interrogants: pugen a cotxes de gent que no coneixen, mentre deixen el que més estimen al seu país”, ha manifestat avui divendres a primera hora del matí, abans d’iniciar el darrer tram fins a Catalunya Benjamí Cervera, un dels impulsors de la caravana.

A L’Eco d’aquesta setmana dediquem una àmplia atenció a les diferents iniciatives sorgides a Sitges i a Ribes en suport al poble ucraïnès. Conversem amb alguns dels primers refugiats, detallem les campanyes i caravanes dutes a terme i també ens fem ressò de les crítiques a la lentitud institucional.

Un dels autocars a Medyka, abans de descarregar el material

DIA 4 (DIJOUS 17)

El gruix principal de l’expedició Sitges 4 Ukranie inicia avui dijous el camí de tornada. Ho fa amb 200 ucraïnesos en direcció a Catalunya, fugint de les bombes russes i amb els interrogants de quan podran tornar a casa seva. La major part dels 200 refugiats van en direcció a Sitges i a la resta de la comarca, tot i que alguns també a altres punts de Catalunya i d’Espanya, on tenen familiars.

Ahir dimecres va arribar a Medyka la part central del comboi; és a dir, els dos autocars i les setze furgonetes que van sortir del Garraf. Els dies anteriors ho havien fet set furgonetes més que procedien del Maresme i amb els quals han estat coordinats en l’expedició. En total, el conjunt de la caravana ha deixat dues tones de material de suport al poble ucraïnès.

La impactant situació a Medyka i els pobles del costat, amb desenes de milers de persones que fugen de la guerra va resultar especialment commovedora per als integrants del grup. “Dones i nens que han sortit de casa amb una maleta amb el mínim, que han deixat els seus homes per lluitar pel seu país i que no saben de què serà de tot plegat. Molt dur, tot plegat”, va manifestar a L’Eco, ahir a la nit, Benjamí Cervera, un dels impulsors de la caravana.

Els diferents vehicles inicien avui el camí en direcció a Sitges, però l’expedició Sitges 4 Ukranie prepara nous enviaments, que sortiran aquest cap de setmana. El grup ha fet una crida per a aplegar material alimentari, medicines i objectes de neteja personal, que la gent pot dur al magatzem instal·lat al Village de Valentí, a Vilanoveta. El darrer dia per a recollir aquest material, que marxarà el cap de setmana cap a Ucraïna, és demà.

DIA 3 (DIMECRES 16)

El material de suport al poble ucraïnès procedent del Garraf, ahir en un magatzem de les ONG a l’estació de Varsòvia

L’expedició Sitges 4 Ukranie va lliurar ahir el gruix principal del material a les ONG que treballen des de Polònia amb els refugiats ucraïnesos que fugen de la invasió russa. Ho van fer tant a Varsòvia com a Medyka, a la frontera polonesa amb Ucraïna. Dilluns també van lliurar el primer material en altres punts de la frontera hongaresa.

Centenars de caixes de material amb aliments, roba i medicines procedents del Garraf es van dipositar en els diferents punts d’atenció les ONG. La major part va ser a l’estació de trens de Varsòvia, per on passen bona part dels refugiats que abandonen Ucraïna.

La part principal del comboi arriba avui a Medyka, on deixaran la resta del material i recolliran els refugiats en destí a Catalunya, Els organitzadors de la caravana calculen que podran pujar 160 persones als diferents vehicles convocats, que són dos autocars i setze furgonetes.

Els dos primers vehicles, que van arribar dilluns a Hongria, tornaran avui a Catalunya, amb refugiats ucraïnesos. Van portar alguns a Milà i a Torí, on tenen familiars i aquest matí han emprés el camí cap a Catalunya amb la resta de gent, entre els quals els familiars del president de la Penya Barcelonista de Kíiv. En tots els casos són dones i nens, ja que les homes es queden a Ucraïna per a defensar el seu país davant la invasió i els atacs russos.


DIA 2 (DIMARTS 15)

Familiars del president de la Penya Barcelonista de Kíiv, camí de Catalunya
Shane, Andrew, Marck i Benjamí, el tercer comboi de Sitges 4 Ukriane, ahir en una aturada a l’autopista

Els primers vehicles de la llarga caravana Sitges 4 Ukranie han arribat ja a la frontera amb Ucraïna per deixar el material de suport i recollir els primers refugiats. El principal contingent ho farà avui i els darrers vehicles, dimecres.

La caravana està formada per dos autocars i setze furgonetes, que van sortir entre dissabte i dilluns, la major part des de Vilanoveta, tot i que alguns vehicles ho van fer des de Mataró. Les dues primeres furgonetes van arribar a ahir a la frontera d’Hongria amb Ucraïna. Un cop van deixar el material van recollir dues famílies ucraïneses en destí a Catalunya. Una de les dues famílies és la del president de la Penya Barcelonista de Kíiv. Ell s’ha quedat a lluitar en la defensa del seu país davant la invasió russa, mentre que la seva dona i les filles han hagut d’abandonar el país pels efectes de la guerra. En aquest cas, arribaran fins a Alacant, on hi tenen familiars.

El gruix central de la caravana arribarà avui a la frontera amb Ucraïna, en aquest cas a Medyka, la població polonesa per on passen la majoria de refugiats que fugen de les bombes russes. Aquest comboi va carregat amb desenes de quilos d’ajuda als ucraïnesos, procedent de diverses campanyes de la comarca.

El tercer grup està format per dos vehicles, que van sortir ahir a primera hora de Sitges i que van fer nit en la frontera franco-alemanya. Avui tenen previst arribar a Cracòvia i demà a Medyka.

L’ambient a l’expedició Sitges 4 Ukranie és coratjós, tot i que tan bon punt els vehicles s’acosten a la frontera amb Ucraïna i veuen les llargues quantitats de refugiats s’imposa una sensació de tristesa i frustració. Els tres combois estan integrats per 24 persones de Sitges, Ribes i Vilanova, que calculen que poden traslladar prop d’un centenar d’ucraïnesos a Catalunya.

DIA 1 (DILLUNS 14)

Un dels dos autocats, ahir a Vilanoveta abans de sortir rumb a Ucraïna

L’expedició Sitges 4 Ukraine ja és camí de Medyka, a la frontera polonesa amb Ucraïna. Està integrada per un grup de sitgetans, ribetans i vilanovins i formada per dos autocars i setze vehicles, carregats de material de suport per a la població afectada per la guerra provocada per Rússia, i amb l’objectiu de portar refugiats a Catalunya.

Els autocars i nou furgonetes van sortir ahir diumenge de Vilanoveta, mentre que la resta de vehicles ho han fet avui dilluns. També ahir va sortir des de Mataró un altre autocar i altres vehicles. El conjunt de l’operació porta per nom Spain 4 Ukraine i ha obert també un compte per a recaptar diners per destinar-los a la població ucraïnesa afectada per la guerra. Fins ara han recollit més de 18.000 euros i es plantegen arribar als 40.000.

En la campanya hi participa també l’Ajuntament de Canyelles, que ha lliurat diferent material, com medicines, aliments i robes per a distribuir entre les organitzacions poloneses que treballen amb els refugiats. També hi participa el grup Fidels FCB 1899, integrat per aficionats del Barça que acostumen a efectuar desplaçaments internacionals seguint l’equip. Diferents empreses del territori han col·laborat amb el lliurament de material o la cessió de locals i els vehicles amb els quals es desplacen fins la frontera amb Ucraïna.

Sitges 4 Ukraine ha creat un compte d’Instagram, on publiquen diferents fotografies de la ruta.

Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA

Notícies relacionades:
Els ajuts sitgetans ja arriben a Ucraïna (11 de març de 2022)
L’ANC recull 200 quilos de roba i menjar per al poble ucraïnès (10 de març de 2022)
Sitges prepara l’acollida de persones refugiades d’Ucraïna (9 de març de 2022)
Recollida d’aliments per a les víctimes dels atacs a Ucraïna (4 de març de 2022)

Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure