LOADING

Type to search

Editorial

Terrasses i limitacions

El progressiu retorn a la normalitat està obrint el debat sobre la revisió d’algunes de les mesures implantades durant els primers mesos de la pandèmia per intentar reduir el terrible impacte econòmic que el virus ha tingut sobre la societat. Un d’aquests debats és el de les terrasses. A Sitges, com en tantes altres poblacions d’arreu, l’Ajuntament va permetre als bars i restaurants que tenien terrassa poder ampliar la superfície d’ocupació per a compensar les restriccions d’aforament, tant a l’interior com a l’exterior. I aquestes mesures també permetien que en alguns casos els establiments que no tenien llicència de terrassa poguessin ocupar provisionalment espais a la via pública per afavorir l’arribada de clients, temerosos d’entrar en espais tancats. Aquestes mesures es van implantar a la primavera del 2020 i encara estan vigents.

El Govern municipal considera que amb el retorn a la normalitat no té sentit mantenir aquestes mesures, que permeten als bars i restaurants ocupar més superfície de la que tenen assignada i paguen. Per la seva part, el Gremi d’Hostaleria sosté que l’impacte que ha tingut la pandèmia en l’economia local ha estat extremadament greu i que mesures com la de l’ampliació de les terrasses només constitueixen un lleuger respir, però que no compensen el mal patit.

L’Ajuntament fa bé quan procura reordenar la via pública per evitar massificacions i facilitar el trànsit humà. Aquesta situació és especialment complicada en els carrers amb més moviment. Anys abans de la pandèmia, la proliferació de terrasses ja va generar un malestar entre alguns sectors de la societat, que consideraven un excés de mercantilització de l’espai públic.

I també té raó el Gremi d’Hostaleria quan argumenta que els efectes de la pandèmia han estat terriblement durs en l’economia local. En una població turística com Sitges, les mesures de limitació de moviments han tingut un impacte major que en altres municipis, com han recollit totes les dades, tant de descens de l’activitat econòmica com d’augment de l’atur o de tancament de negocis.

Per si no fos poc, el sector de l’hostaleria ha patit aquests dos anys un incomprensible increment de l’IBI. Certament, l’Ajuntament ha congelat el tram municipal, però l’augment del valor cadastral ha implicat que, a l’hora de la veritat, bars, restaurats i, sobretot, una vintena d’hotels, hagin de pagar més. Sovint, quan els governants prenen decisions, obliden el context de l’economia. La comoditat de la nòmina pública impedeix veure la realitat del carrer.

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure