LOADING

Type to search

Editorial

Trimestre de propostes culturals

L’agenda cultural de Sitges és plena gairebé els dotze mesos de l’any. La tradició cultural, el posicionament turístic, la concentració de talent i l’empenta creativa converteixen la vila en un escenari, però al mateix en un laboratori de cultura. És un dels trets més indentificatius –i positius– de Sitges.

Però si la programació cultural és intensa durant tot l’any, ho és especialment rellevant en el darrer trimestre. Els mesos que van de Santa Tecla a Nadal, Sitges té un calendari d’esdeveniments culturals destacats i significatius. El Festival de Cinema, amb 55 edicions a les seves esquenes, és el de major repercussió i impacte mediàtic. Però també altres, de perfil i dimensions menors, enriqueixen l’agenda amb propostes multidisciplinars, polièdriques i plurals. Tot plegat, permet dibuixar un cartell cultural transversal, amb diverses sumes de talent, públic, creadors i organitzadors, que tracen un paisatge de notable riquesa col·lectiva.

En aquesta agenda carregada de propostes, a més del Festival de Cinema, convé destacar iniciatives recentment incorporades a l’agenda local. És el cas del Festival Dona, que acaba aquest cap de setmana, sota un encomiable i enginyosa iniciativa del Prado. També ho és el Mediterranean Guitar Festival, que està omplint l’ermita de Sant Sebastià de concerts de notable qualitat, així com el Creative Connexions, un festival que uneix les cultures catalana i irlandesa i que suposa una interessant proposta per reforçar els vincles dels dos països a través de la cultura. O el Sitges Next, que atrau els creatius i professionals del món de la comunicació a Sitges. Totes aquestes iniciatives aparegudes en els darrers anys solidifiquen el calendari cultural de finals d’any i permeten dibuixar una línia de continuïtat en l’agenda local, que es complementa amb el programa de La Pregonera, impulsat per la Regidoria de Cultura, que dirigeix Xavier Salmerón, i que suposa una de les aportacions més raonada, seriosa i lloable a la política cultural dels darrers anys.

Els festivals tenen equips i organitzacions diverses, sovint poc connectades entre si i que funcionen de manera autònoma. Però la seva suma, complementada amb les aportacions directament organitzades per l’Ajuntament –amb La Pregonera al capdavant– solidifiquen la condició de Sitges com a capital cultural. En aquest sentit, Salmerón ha aconseguit traçar un discurs coherent, en què casa el suport al talent, el foment d’activitats per a consum local i la projecció de la marca Sitges com a escenari de relleu a nivell nacional.

Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA