Turisme cultural

- Publicitat -

Les regidories de Turisme i de Cultura han activat un programa d’activitats culturals, festives i d’oci, que omplen l’agenda durant gairebé tots els caps de setmana de l’any. Moltes d’aquestes activitats ja existien i han estat ordenades en el calendari, amb la finalitat que no se solapin i que, a més, permetin dibuixar i articular una campanya d’esdeveniments permanent, sota l’epígraf de Sitges, pol d’atracció. El cap de setmana passat va ser el Ral·li de Cotxes d’Època Barcelona – Sitges, aquest és el torn del Festival Internacional de Patchwork, el vinent arribarà la segona edició del Festival Vila del Llibre i el següent serà el Festival Jazz Antic Sitges, abans d’entrar en la Setmana Santa i el cartell tradicional de caramelles i actes religiosos de Setmana Santa i Pasqua, i gairebé enllaçar posterioment amb Sant Jordi i el Dia (que són dies) Internacional de la Dansa. Tot un complet programa, que permet ajuntar en un mateix calendari esdeveniments de perfil, organitzacions i públics diversos.

Aquesta reorganització del calendari no és nova. Ja en les dues legislatures anteriors es va procurar articular una proposta estable d’esdeveniments, especialment durant les setmanes de finals d’hivern i els dos primers mesos de primavera. Ara l’Ajuntament ha anat més enllà i ha omplert el cartell de propostes noves i l’ha allargat en el temps fins a finals d’any. El conjunt de la campanya permet visualitzar que a Sitges hi ha activitats les 52 setmanes de l’any, siguin festes, festivals, actes tradicionals o propostes culturals.

Turisme i cultura són dos dels eixos més identificatius de Sitges. Són les dues branques on la vila ha aconseguit traçar, al llarg els últims 150 anys, una trajectòria de projecció exterior i de reconeixement social rellevant. No sempre totes dues han tingut el mateix nivell de qualitat, ja que fa uns anys que s’han aixecat alarmes en matèria turística i d’imatge de la vila, que no aconsegueixen neutralitzar-se, per la manca d’un projecte estable i ambiciós a mig i llarg termini que sigui suficientment consensuat i il·lusionador. Però no hi ha cap mena de dubte que la proposta de turisme cultural Sitges, pol d’atracció constitueix una aposta sòlida i necessària.

El turisme cultural és allò que tots els municipis turístics volen tenir i pocs poden aconseguir. A Sitges tenim la sort de reunir els requisits que el fan possible, malgrat que alguns errors en planificació, gestió i conservació, el fan cada cop més difícil. Però també convé que l’Ajuntament tingui plenament present que el turisme cultural a Sitges no seria res si no hi hagués també el de sol i platja. I aquest també cal cuidar-lo.

Articles relacionats