La setmana passada, directius hotelers de Sitges van mostrar la seva preocupació pels efectes immediats de diversos factors supralocals: la incertesa política a Catalunya i Espanya i les mobilitzacions de protesta contra la desproporcionada sentència als líders del Procés; el Brexit i les conseqüències de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea; i la recessió que diversos indicadors macroeconòmics apunten per al 2020. Hi ha una relativa incertesa entre els sectors empresarials de la vila, acompanyada de la lògica preocupació, tot i que també es visualitza una determinada confiança en les capacitats de la marca, que acostuma a mostrar-se resistent a les tempestes.
El turisme aporta 165 milions d’euros anuals a Sitges i genera 2.500 llocs de treball directes. Es tracta del 30% de l’economia local, que des de fa dècades està abocada a aquest segment i al de la construcció. És a dir, no hi ha cap altre sector que tingui un impacte socioeconòmic tan directe sobre el conjunt de la societat local com el del turisme. En ocasions això no és té sempre en compte en alguns sectors de la vila.
Una quarta part de l’impacte econòmic del turisme està generat per les convencions, congressos i incentius d’empresa. Aquest segment turístic és el principal element que ha permès trencar l’estacionalitat i aportar continuïtat durant tot l’any a un bon gruix d’establiments turístics.
Ara fa 25 anys, amb l’obertura dels Túnels del Garraf i l’esclat que van suposar els Jocs Olímpics per a Barcelona i la seva àrea, Sitges va fer una decidida aposta per renovar la seva planta hotelera. Seguint un pla de l’aleshores alcalde, Jordi Serra, diversos hotels procedents del boom van adaptar i modernitzar les seves estructures per atraure un turisme de major nivell, entre el qual hi havia el de convencions. Al mateix temps, es van obrir altres hotels nous, dels quals l’actual Meliá i el seu auditori van ser-ne la bandera.
El turisme d’empresa aporta un impacte d’extraordinària transcendència en l’economia local, que repercuteix en l’ocupació i el moviment econòmic. és un turisme, a més, amb escàs impacte negatiu en l’ecosistema i que convé potenciar degudament.