Una Festa Major per a recordar

- Publicitat -

Eufòria, alegria, sentiment, satisfacció… la quantitat de paraules amb les quals podem definir aquesta Festa Major resulta gairebé infinita, i totes en els mateixos termes de merescuda celebració pels termes en què s’ha desenvolupat i els resultats que n’ha obtingut. Ha estat una Festa Major esperada, desitjada i estimada com mai. I serà de les que es recordaran durant temps.

L’aturada de dos anys obligada per la pandèmia havia concentrat una dosi especial d’anhel per viure la Festa Major amb tota la seva intensitat. El 2020 va quedar en blanc (només els morterets, un Ofici reduït i poc més van deixar-ne constància) i l’any passat es va celebrar a mitges, amb alguns problemes excessivament visibles, com les cadires buides en algunes representacions. Però enguany, tot ha estat diferent. L’organització ha estat impecable i el programa ja era, d’entrada, una proposta especialment atractiva, ja que a més dels actes tradicionals de les 36 hores n’havia incorporat d’altres derivats de dues celebracions especialment rellevants: els 125 anys dels Gegants Vells i el centenari del Drac. En tots dos casos, la commemoració i els resultats vistos han superat, fins i tot, les expectatives i han deixat un record agradable que, previsiblement, perdurarà amb el temps.

La Festa Major del 2022 evidencia perquè tenim una de les festes patrimonials més rellevants de Catalunya, reconeguda per la Generalitat l’any 1991 amb la condició d’Interès Cultural i posteriorment, el 2016, amb el d’Interès Patrimonial. Aquests dos títols no són cap casualitat, sinó que posen de manifest que darrera la festa hi ha una història, tradició, riquesa cultural i patrimonial i nivell de participació difícilment equiparables a cap altra població. Les celebracions centenàries viscudes enguany, la qualitat mostrada pel conjunt dels balls i l’imaginari festiu, l’elevada emoció despertada entre sitgetans de diferents generacions i procedències i l’alta participació en l’organització, la representació dels balls i músiques i el mateix públic il·lustra el nivell d’una Festa Major que només pot admetre elogis.

De ben segur que, com a tot a la vida, hi ha elements a millorar. També en la nostra Festa Major (la durada de la Processó, potser en podria ser una), però el catàleg d’emocions repartit enguany ha estat dels que passaran a la història. La Festa Major aporta cos i dimensió a aquest Sitges cosmopolita i orgullós de les seves tradicions. Són dues facetes perfectament complementàries i plenes de sentit.

Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA

Articles relacionats