Una Rua amb horari del segle XX

- Publicitat -

El Carnaval 2023 ha iniciat el seu compte enrere. Dimecres vinent, el Saló de Plens de l’Ajuntament acollirà la presentació de la festa, que enguany resultarà singular, ja que el cartell ja es coneix des d’abans de Nadal i ha estat acompanyat de polèmica en tractar-se d’una imatge que no és inèdita. La presentació també es produirà amb alguns dels actes de la festa ja anunciats, com, en aquest cas, resulta lògic i aconsellable, atès el poc temps que falta i les necessitats que entitats, colles i el conjunt de parts implicades en el seu desenvolupament necessiten per poder-se planificar amb la requerida atenció.

Entre els interrogants desvetllats hi ha el dels horaris de les rues de dimarts. Finalment, l’Ajuntament ha decidit mantenir la infantil a les 12 del migdia, però tornar la de l’Extermini a les 9 de la nit, enlloc de les 7 del vespre, com, excepcionalment, va ser l’any passat. Que la Rua infantil sigui al migdia (i no a les 3 de la tarda, com passava anys els anys anteriors), respon al bon resultat que va tenir l’any passat. La canalla, els seus pares i mares i les entitats van fer un balanç positiu de l’horari i del desenvolupament de tota la desfilada.

En canvi, que l’hora d’inici de la Rua de l’Extermini sigui a les 21 hores és difícil d’entendre i suposa anar, un cop més, a contracorrent a com evoluciona el nostre entorn. Començant a les 9 de la nit, la carrossa de la Reina arribarà prop de les 2 de la matinada al Cap de la Vila. Pitjor era, efectivament, anys enere, quan el Carnestoltes no sortia fins les 10 de la nit, però resulta incomprensible que encara ens estiguem movent amb horaris que formen part d’una altra època. La Regidoria de Tradicions i Festes, que condueix David Martínez, s’ha tornat a equivocar. I ja en porta uns quants errors últimament…

Mentre les festes, cada vegades mé,s tendeixen a ser diürnes o, si més no, a poder-se desenvoluar una part de les quals en horaris raonables, aquí continuem en codis mentals propis del segle passat. Fa l’efecte com si hagués gent que no es pogués divertir si no és ben fosc i negre, quan realment una cosa no té res a veure amb l’altra.

Començant la Rua de l’Extermini (per a la majoria, l’acte més rellevant del Carnaval) a les 7 de la tarda, hi hauria gent que podria sopar després d’haver-la vist. I alguns dels qui s’hi disfressen podrien estar, si ho desitgen, a mitjanit ja al llit. I qui volgués continuar la festa, tindria dues hores més per poder-ho fer. Però no és el cas. Mentre el conjunt de la societat intenta acostar-se a Europa, aquí ens allunyem…

Articles relacionats