Unes dades preocupants

- Publicitat -

Les dades de l’atur i del descens de l’ocupació hotelera, conegudes aquesta setmana, no per previsibles, resulten menys preocupants. Sitges ha registrat un augment del 41,77 per cent respecte el mateix mes d’agost de l’any passat i se situa en 1.317 persones aturades, una quantitat especialment elevada en tractar-se del mes on es produeixen més contractacions gràcies a la temporada turística. A Sant Pere de Ribes, les dades de l’increment són inferiors, però també feridores: un 28,46 per cent. Aquest municipi, a més, ja supera el 15 per cent d’aturats.

Les xifres d’ocupació hotelera a Sitges també són cruels, si bé l’agost ha resultat millor que les previsions pessimistes apuntades el juliol. A l’agost hi ha hagut una ocupació mitjana del 65 per cent, que òbviament és baixa tractant-se del mes amb més moviment, però que resulta millor que el 46 per cent del juliol, quan va fer preveure un agost a la meitat d’ocupació. Una altra cosa són els preus amb els que hotelers, càmpings i apartaments han venut les seves respectives places aquest estiu. Han estat preus propis de temporada baixa o mitjana i lluny dels d’estiu, quan les empreses del sector acostumen a realitzar uns volums de facturació amb els quals compensen els mesos especialment fluixos de l’hivern, en què en alguns casos tenen pèrdues parcials.

Les dades d’ocupació han permès, efectivament, salvar l’estiu i agafar una mica d’aire per al mes de setembre i l’inici de tardor. Però poca cosa més. La temporada d’hivern serà enguany especialment dura a Sitges. Un cop acabi el Festival de Cinema, en què tradicionalment culmina la campanya d’estiu, la vila viurà sota l’amenaça d’un llarg i fred hivern. Enguany, per primer cop des dels Jocs Olímpics del 1992, Sitges no tindrà una agenda de congressos i convencions que permeti generar moviment a la vila i als seus bars, restaurants, comerços i hotels fora de la temporada turística. Sense congressos, el moviment exterior quedarà limitat a poca cosa més que les visites de proximitat, especialment els caps de setmana. L’escenari es preveu dur, fins i tot al marge de com evolució les també preocupants dades del nombre de positius que s’estan comptabilitzant en les últimes dues setmanes.

Davant aquest escenari serà el moment de prendre decisions importants. Des de revisió de taxes i permisos per part de l’Ajuntament o la concessió de nou ajuts a empreses que estimulin l’activitat i la contractació, fins a una imprescindible revisió dels preus dels lloguers –encara avui acusadament desproporcionats a Sitges–, passant per campanyes engrescadores que contribueixin a posicionar la vila. Tot serà més necessari que mai.

Articles relacionats