Xiringuitos: reflexions i futur

- Publicitat -

Els xiringuitos han estat, sense cap mena de dubte, el tema central de conversa (i preocupació i enuig) a Sitges aquest estiu. Feia temps que no es registrava tanta unanimitat en una opinió com ha estat amb aquest element. Costa de trobar cap veu que pugui justificar com ha anat tot el procés de licitació per part de l’Ajuntament. El suspens no és generalitzat, sinó gairebé unànime entre el conjunt de la ciutadania de Sitges, independentment dels seus perfils i visions. Que tres platges quedin sense serveis aquest estiu i que la resta hagin rebut la concessió quan ja feia setmanes (i mesos) que havia avançat la temporada és un signe evident que les coses no s’han fet bé.

Davant un dèficit tan clamorós com aquest, sorprèn que des del Govern municipal no s’hagi fet cap mena d’autocrítica i s’hagin buscat tota mena d’excuses externes. En un primer moment, les respostes dels representants polítics van ser que la temporada comença per Sant Joan i que en aquell punt ja estarien totes les concessions atorgades. No només s’ha vist que no ha estat així, sinó que tampoc no és cert que la temporada es limiti als mesos més forts, sinó que a les platges s’inicia unes setmanes abans, i especialment si fa la calor d’enguany.

La darrera resposta, en aquest cas per justificar que tres lots del concurs quedin sense resoldre, ha estat de tipus tècnic. I és cert que hi ha hagut discrepàncies i visions contradictòries entre el que argumentaven els serveis jurídics de l’Ajuntament, el que raonaven els tècnics i la celeritat que demanaven els governants. Però, de cara a la ciutadania, l’Ajuntament és un tot i, per tant, els seus representants institucionals –que són els qui es presenten a les eleccions– han d’assumir les responsabilitats si les decisions finals no són concordants amb els seves previsions. Això, o bé tenir la capacitat suficient per aconseguir que la sempre feixuga maquinària municipal funcioni al ritme que ho fa la societat.

Sempre hem defensat, i ho tornem a fer, que la renovació dels xiringuitos –més enllà de les restriccions marcades pel Pla d’Usos– és positiva i era necessària per a Sitges. Es tracta d’un canvi esperat, que aportarà major qualitat, projecció i imatge a les platges de Sitges. De fet, en els pocs xiringuitos que han pogut obrir aquests dies respectant el model de disseny i funcionament presentat al concurs (el retard en el procés ha comportar que enguany alguns obrin de qualsevol manera, sense poder implantar el seu projecte) ja demostra el canvi a millor. Esperem passar pàgina aviat i que tothom (l’any vinent) pugui gaudir d’uns serveis de primer nivell.

Articles relacionats