La Gay Sitges Link celebra la quarta edició de la Subhasta d’Art dels Sants Metges

- Publicitat -

La cita compta amb una obra original de Josep Maria Rosselló i s’emmarca dins la programació del Sitges Orgull Cultural




L’exvot als Sants Cosme i Damià, de Josep Maria Rosselló, en perfecte fotografia de Margarida Alberich.

La quarta Subhasta d’Art dels Sants Metges, a benefici de l’associació LGTBI Gay Sitges Link, tindrà lloc el proper dissabte 26 de setembre a la galeria d’art Àgora 3. Una obra original de l’artista tarragoní Josep Maria Rosselló serà l’estrella de la licitació, que comptarà amb els protocols i les mesures de prevenció Covid-19 establertes per les autoritats sanitàries.

Molts d’altres artistes sitgetans col·laboren en aquesta venta d’obres d’art que té l’objectiu de recaptar fons per a contribuir en el seguiment de les campanyes que l’associació està duent a terme, com la de realització de proves ràpides de VIH i sífilis. Un test gratuït, anònim i confidencial que es pot demanar a través de cita prèvia. 

Gay Sitges Link és l’associació LGTBI de referència a Sitges i en els seus nou anys de vida ha evolucionat cap a serveis a la comunitat sitgetana, aportant nous enfocaments i una visió social de integració en la diversitat. La subhasta dels Sants Metges s’inscriu en la programació d’actes del vuitè Sitges Orgull Cultural, que compta amb exposicions, xerrades i actes reivindicatius, com la conferència sobre persones refugiades LGTBI a Catalunya que tindrà lloc a la biblioteca Santiago Rusiñol el proper dimecres 30 de setembre a les 18.30h. Podeu trobar tota la informació dels actes del Sitges Orgull Cultural a la pàgina web de l’associació LGTBI Gay Sitges Link i a les xarxes socials.  

L’origen de l’actual subhasta d’art se centra en les figures de Sant Cosme i Sant Damià, dos germans metges que moriren màrtirs en les persecucions de Dioclecià. Són venerats com a sants tant a l’església catòlica com a l’ortodoxa i a casa nostra reben l’apel·latiu dels Sants Metges per la seva tasca guaridora i miraculosa. El seu miracle més conegut és el que van fer quan un malalt tenia la cama gangrenada: la van tallar i la van substituir miraculosament per la d’un negre que havia mort poc abans, quedant el pacient completament guarit.

Se’ls coneix com a Sants Metges perquè guarien tant homes com animals. Tots els oficis que exercien la medicina tenien Sant Cosme i Sant Damià per patrons i advocats. Antigament, el dia d’aquests sants, a Catalunya, els metges no visitaven cap malalt, ja que hi havia la creença que els sants patrons vetllaven per ells i els protegien. Una recepta mèdica que se’ls atribueix fou preservada per Arnau de Vilanova. També es conserven algunes homilies en grec escrites per ell o escrites en honor seu.

Els Sants Metges eren patrons de la família Medici de Florència, per la qual cosa són molt presents en obres d’art florentines de l’època. Una taula gòtica es conserva i està exposada al Museu Maricel de Sitges.

Rosselló ha interpretat la història dels sants taumaturgs en clau contemporània i en una versió exvot. Els dos metges àrabs assisteixen a un malalt damunt d’una barca que navega per damunt d’un mar de color carbassa. Una moneda d’or reposa al fons mentre que dues llunes llueixen al cel, record del pas del temps i del canvi constant. Els dos personatges principals duen les típiques màscares dels metges venecians i amb les torxes a les mans il·luminen una escena que té aire surrealista i màgic.

Articles relacionats