Prevenció necessària

- Publicitat -

Poc ens ho pensàvem fa unes setmanes, quan els índexs epidemiològics van dibuixar un escenari de Covid pràcticament zero a Sitges i a Ribes. Durant més vuit dies no es va registrar cap nou positiu i el funest marcador de defuncions, tant a nivell local com a l’Hospital de Sant Camil, es va mantenir aturat, després dels forts i dramàtics impactes rebuts la primavera de l’any passat i el gener d’enguany. Però l’escenari s’ha tornat a complicar –i d’una manera rellevant a Sitges–, on els indicadors epidemiològics han saltat pels aires i en una sola setmana s’han notificat tants positius com succeïa en els dies posteriors a les festes de Nadal de l’any passat. En l’última setmana s’han registrat 83 casos nous a Sitges i 462 alumnes dels centres educatius locals han hagut de ser confinats davant l’allau de positius.

Es tracta de xifres preocupants, que posen de manifest, en primer lloc, que el virus continua ben viu, si bé no té el poder destructiu de l’any passat, gràcies als efectes positius de la vacunació. Però l’actual escenari també il·lustra que s’ha produït una certa relaxació conjunta per part de la societat, que ha tornat a mostrar la vulnerabilitat col·lectiva davant els efectes de la pandèmia. L’escassa cura per la prevenció que algunes persones mostren en públic acaba esdevenint el pròleg de l’escenari actual. A Sitges, com en tants altres llocs, es veu massa gent que no utilitza mascaretes en espais tancats i públics i alguns establiments, sobretot d’oci nocturn, que no adopten totes les mesures recomanables i, en alguns casos, normatives.

Els 83 casos nous d’aquesta setmana suposen un seriós avís del que pot arribar a passar si no s’extremen les mesures, encara avui en dia imprescindibles. El retorn a les restriccions seria, sense cap mena de dubte, una terrible notícia des d’un punt de vista econòmic (l’impacte patit a la vila, a causa del descens del turisme, ha estat especialment dur), però també cívic, cultural i mental, per les negatives conseqüències que impliquen les limitacions de moviments. Malauradament, si no es produeix una actitud més preventiva del conjunt de la societat, s’acabarà pagant la factura, sigui en mesures restrictives o en un estat d’opinió pessimista, que poc ajudaria a la plena revitalització.

El passaport Covid entra en funcionament com una necessitat irrefutable, que diversos col·lectius havien reclamat abans, però que la Generalitat ha desatès fins ara. Potser serà el moment també de ser més expeditius amb els qui renuncien a vacunar-se i posen en perill, al marge de la seva salut, els de la resta de la gent.

Articles relacionats