LOADING

Type to search

Actualitat Coronavirus

La societat civil mou fitxa i s’uneix en defensa del turisme

Hi són el conjunt de les associacions econòmiques de Sitges –des del Gremi fins als paradistes del Mercat–, també les dues societats centenàries –pols cívic i sociocultural de la història contemporània local– i, entre d’altres, les comissions dels dos esdeveniments festius per excel·lència. El nou grup de la societat civil format en els darrers mesos constitueix una fotografia aproximada de la realitat socioeconòmica de Sitges i es presenta amb un objectiu latent en els seus plantejaments inicials: la defensa de la condició turística de la vila. S’han agrupat, absolutament al marge de cap instrumentalització política, per sumar esforços i ser una única veu davant determinats plantejaments amb l’administració.

El grup –sense nom encara, però que internament utilitza l’epígraf Unim Sitges– va començar a caminar just abans de l’esclat del coronavirus, i ha mantingut el seu contacte i treball fins a presentar un manifest de quinze punts amb el títol Unió i col·laboració per superar una situació excepcional. Es tracta de plantejaments enfocats, fonamentalment, a l’àmbit socioeconòmic, amb una clara aposta de la condició de Sitges com a vila turística.
El manifest ha estat elaborat en base a propostes de les associacions que en formen part, sota l’ombra del terrible impacte econòmic que està deixant el pas del coronavirus. És a dir, el grup aspira a tenir llarg recorregut i sumar nous plantejaments en diversos àmbits, però en la seva posada en escena el factor econòmic marc el relat.

ELS IMPULSORS
Associació de Comerciants de Sitges
Associació de Gais i Lesbianes de Sitges
Associació de Paradistes del Mercat de Sitges
Associació Turística de Serveis de les Platges de Sitges
Casino Prado Suburense
Comissió de Carnaval
Comissió de Festa Major i Santa Tecla
Club de Tast de Sitges
Escola d’Hostaleria IES Benaprès
Gremi de Constructors del Garraf
Gremi d’Hostaleria de Sitges
L’Eco de Sitges
Port de Sitges – Aiguadolç
Societat Recreativa El Retiro

MANIFEST
Unió i col·laboració per superar una situació excepcional

Els sotasignants –en qualitat de representants de les seves entitats, associacions, organismes i empreses de Sitges– volem exposar la nostra preocupació per l’impacte que la Covid-19 està deixant en la nostra societat en general i en l’economia en particular (tot lamentant per sobre de tot, i com no pot ser d’altra forma, les desgràcies personals que ha causat aquesta pandèmia). Amb la clara i única voluntat d’actuar de manera constructiva, desitjant col·laborar amb l’Ajuntament i formar part de la solució, exposem alguns punts de consens que, entre d’altres, creiem que cal posar en marxa urgentment i de forma excepcional en aquests moments també excepcionals, com a estímul per a reanimar el desenvolupament socioeconòmic –recuperant l’activitat i l’ocupació dels habitants del municipi– i per a reforçar el posicionament de Sitges com a destinació turística.

 • Disseny i execució d’una potent campanya de promoció, amb presència en els suports de major visibilitat, per posicionar Sitges com a destinació de referència principalment entre el turisme català, espanyol, andorrà i del sud de França.
 • Eliminació de l’oferta il·legal (apartaments turístics, top manta, caravanes…), que suposa una competència deslleial pels negocis de Sitges, a la vegada que estimula un augment descontrolat en el nombre de visitants que rep el municipi, i que empobreix la imatge turística del nostre municipi.
 • Elaboració d’un calendari estable d’esdeveniments (culturals, festius, d’oci…) que abraci el major nombre de caps de setmana des de juny fins a finals d’any, i suport econòmic per ajudar a promocionar-ho exitosament.
 • Creació d’uns forfaits culturals, d’oci i festius per a comercialitzar esdeveniments locals amb  allotjament + restauració + activitats paral·leles + espectacles, en coordinació amb l’Ajuntament, fomentant la participació de residents i visitants, a fi d’ajudar a fer-los viables i sostenibles.
 • Aplicació de fórmules –respectuoses amb l’entorn– per assegurar que les platges de Sitges tenen sorra durant tota la temporada. En especial tenint en compte la possible necessitat normativa d’ampliació de l’espai interpersonal i la capacitat de les platges, cosa que fa d’especial importància el poder ampliar la superfície de sorra disponible per poder garantir una afluència suficient.
 • Creació d’una app que permeti consultar l’estat platges, l’agenda cultural i altres informacions d’interès turístic i d’oci, així com efectuar reserves online a la restauració.
 • Agilitzar i facilitar els processos administratius i burocràtics per la realització d’esdeveniments i concerts de format reduït en platges, ports i altres espais del municipi.
 • Permisos especials a les associacions, entitats, comerços, i establiments d’hostaleria per poder programar esdeveniments i accions promocionals a la via pública.
 • Ampliació de l’horari de les activitats d’oci a les platges de Sitges, sempre en coordinació i col·laboració amb el sector d’oci nocturn –ampliant també el seu horari– per millorar l’oferta de la vila.
 • Ampliació de la temporada de platges i d’ocupació de via pública (terrasses) fins a finals d’any per a compensar la reducció de la temporada.
 • Condonació de la taxa d’escombraries (o reducció en un mínim d’un 50% en el seu defecte) per als establiments comercials i activitats econòmiques durant el 2020, tot condonant-la en el període d’estat d’alarma.
 • Bonificacions en la zona blava per als clients del comerç, l’hostaleria i per als assistents a festivals i esdeveniments culturals.
 • Concessió d’ajuts directes a les empreses i autònoms per pagar el lloguer dels locals, especialment en els casos en què no hi hagi hagut condonació o reducció.
 • Permís especial durant aquest any per a que es puguin realitzar determinades obres durant el mes d’agost per a compensar l’aturada durant el confinament, en coordinació (per evitar molèsties) amb els establiments turístics, entitats i associacions.
 • Concessió de beques per part de l’Ajuntament per a que els alumnes dels cursos de Gestió i Allotjaments Turístics i de Cuina i de Gastronomia de l’IES JR Benaprés puguin ser contractats per empreses del municipi.

Agraïm algunes de les mesures que ja s’han dut a terme en les darreres setmanes, i considerem positiva la creació d’un Pacte Local per a la recuperació socioeconòmica de Sitges postCovid-19. Tanmateix, considerem que la gran majoria de les actuacions per aquesta recuperació cal dur-les a terme immediatament abans del gruix de la temporada turística vacacional, amb l’esmentat objectiu de recuperar l’activitat al municipi i, sobre tot, l’ocupació dels seus habitants. És per això que recollim en els punts anteriors les necessitats i propostes de les entitats, associacions, organismes i empreses a qui representem per tractar de facilitar al Govern municipal de Sitges alguns dels punts que pensem que són imprescindibles, i per tractar d’ajudar a guanyar temps i col·laborar en la mida de les nostres possibilitats a què es puguin dur a terme amb la urgència que correspon a l’excepcionalitat del moment actual.

Naturalment, esperem poder aportar el nostre granet de sorra a un Pacte Local que pugui establir un full de ruta per a la redefinició socioeconòmica de la vila a mig i llarg termini, que pot quedar definit durant el quart trimestre de 2020, però pensem que seria molt positiu que les actuacions excepcionals per a una ràpida recuperació es posessin en marxa amb immediatesa

Sitges, maig de 2020

Llegeix totes les novetats a CORONAVIRUS, HORA A HORA (FASE 2)