LOADING

Type to search

Editorial

Les taxes del 2020

El Ple municipal va aprovar dissabte passat el tràmit inicial de les ordenances municipals i preus públics del 2020. El Govern va assolir el seu objectiu amb una còmoda majoria, ja que només un grup (Junts per Sitges) va votar en contra, si bé no va aconseguir que cap altre se sumés al vot afirmatiu. Les ordenances fiscals representen el 60% dels ingressos municipals i tenen un repercussió directa de notable pes en l’economia i la butxaca dels ciutadans. 

L’aprovació inicial va ser possible, en molt bona part, per l’acord entre l’alcaldessa, Aurora Carbonell, i el portaveu del PSC, Luismi Garcia. La voluntat del portaveu socialista per buscar una entesa, sumada al seu exercici de responsabilitat per evitar un increment extraordinari de l’IBI (en cas que no s’aprovin les ordenances, l’IBI pujarà un 7,9%), va permetre que la proposta anés endavant. En veure la disponibilitat dels socialistes per abstenir-se i afavorir l’aprovació, altres grups de l’oposició van reorientar el seu vot en els mateixos termes. Finalment, la proposta va aconseguir anar endavant i va evidenciar la necessitat que té el Govern d’estendre la mà.

Les ordenances inclouen diverses mesures socials i ecològiques, destinades a afavorir el lloguer social i les millores ambientals. És el cas de la bonificacions del 95 per cent de l’IBI per als habitatges que es destinin a lloguer social o del 50 per cent de les reformes de pisos que instal·lin sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric. Es tracta de mesures concretes que ¡han funcionat positivament en altres ajuntaments, però que necessitaran d’actuacions majors per a que realment tinguin un impacte entre la ciutadania.

Per contra, les ordenances registren un augment de més del 10 per cent de l’IBI per als hotels de major volum. La proposta del Govern era que l’augment (entre el tipus de gravamen local i el marcat per l’Estat) arribés al 17 per cent. La negociació amb el PSC la va baixar al 10, mentre que Junts per Sitges va advocar per suprimir l’augment municipal. Un increment en les taxes per a la indústria turística no és una bona notícia per un municipi que basa la seva economia en aquest àmbit. I menys encara quan la incertesa torna a planar en el turisme, tant per factors d’ordre internacional com pel conflicte amb l’Estat.

ARTICLE ANTERIOR

També pots veure