
El 10 d’agost, Sitges se situava entre els municipis de Catalunya amb l’índex de rebrot més baix: 34,40 punts. Just un mes després està entre els que tenen una taxa més elevada: 655,75 punts. Des que el 16 d’agost, va superar la taxa dels 100 punts –que és el nivell en què es considera un risc alt– la gràfica no ha fet més que pujar. En els darrers dies, ho ha fet de manera pronunciada i exagerada: l’1 de setembre era en 284,58 punts; nou dies més tard en els 655,75.

El risc de rebrot és l’índex de contagi que hi ha en una població o territori concret. A Sitges s’havia mantingut fins ara en els nivells més baixos –llevat dels darrers dies de març i principis d’abril–, però no ha estat fins a final d’agost que s’ha disparat de manera desproporcionada.
Alguns analistes mèdics apunten a diverses causes per explicar aquest increment desproporcionat, tot i que n’hi ha diverses que són generals a tot el país i, per tant, fan difícil de contextualitzar-ho a nivell local (relaxació de les mesures de protecció per part de la ciutadania, retorn a l’activitat laboral…). Entre les causes locals n’hi ha una que destaca especialment: l’augment de les trobades familiars o e cercles privats. I en aquest sentit, la doctora Herminia Palacín, directora del CAP, assenyala eles trobades de grup que hi va haver el cap de setmana de la Festa Major com un dels focus causants. El 23 i 24 d’agost es va aconseguir controlar la situació cara enfora, però no del tot portes endins.
L’augment de casos positius a Sitges s’ha disparat de manera exagerada en els darrers dies. La setmana passada va pujar en 78 contagis, que suposen un augment del 26,98 per cent, una dada exageradament per sobre de la mitjana catalana (6,69 per cent).

Aquest 400 per cent superior a la dinàmica nacional s’ha mantingut en els darrers dos dies, tot i que amb una lleugera millora. Entre dilluns i dimecres s’han registrat només quatre casos nous. La mitjana d’augment respecte set dies abans és ara del 22,85 per cent, quatre punts per sota de fa dos dies, però molt per sobre de l’increment a nivell de tot Catalunya (6,07 per cent). Sant Pere de Ribes es manté en un augment baix (5,26 per cent).
L’Eco d’aquesta setmana (que surt al carrer dijous, en ser divendres la Diada Nacional) exposa i analitza aquestes dades i les seves causes, així com l’impacte que poden tenir en l’àmbit escolar amb l’inici del curs.

Notícies relacionades:
L’Ave Maria continua sense poder rebre visites per l’alt risc que hi ha a Sitges (9 de setembre de 2020)
Sant Camil triplica ingressats per Covid-19 en dues setmanes i pateix una altra defunció (8 de setembre de 2020)
El percentatge de positius creix a Sitges un 400% més que a tot Catalunya (7 de setembre de 2020)
Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA