Aquest diumenge dia 22 farà deu anys que es van tornar a obrir els museus del Cau Ferrat i Maricel després d’una profunda reforma. La reobertura es va celebrar amb un acte que va reunir representants institucionals de primer nivell, com els aleshores president de la Generalitat, Artur Mas; ministra de Foment, Ana Pastor, i president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve. La implicació de diverses institucions van resultar claus per dur a terme una inversió de més de 10 milions d’euros en època de plena crisi.
La reforma va resultar fonamental per a la mateixa subsistència dels dos museus. La seva ubicació, arran de mar, la complexitat dels seus dos edificis, la necessitat d’una renovada visió museogràfica i l’inevitable pas del temps, havien deixat tots dos equipaments en una situació complicada. De no haver-se dut a terme aquella reforma, avui tant al Cau Ferrat com el Museu de Maricel estarien amenaçats, no únicament arquitectònicament sinó com a institucions culturals de relleu.
El projecte de reforma va ser de les actuacions més importants dutes a terme en la història actual a Sitges. Va resultar decisiva la participació del Govern de l’Estat, en època de José Luis Rodríguez Zapatero, que va assumir la major part de la inversió gràcies a la dedicació d’una partida especial del Ministeri de Foment. Però també va ser especialment destacada la implicació de la Generalitat i la Diputació en un exemple de col·laboració i harmonia institucional, que es va traduir en una aposta ambiciosa.
La participació de l’Ajuntament va ser decisiva. En primer lloc, el Govern de Jordi Baijet, que va saber trucar a les portes necessàries per obtenir el finançament imprescindible. I després, el de Miquel Forns, que va reconduir el projecte, gràcies a la iniciativa ciutadana que va abanderar la defensa del patrimoni, En aquest sentit, el director que va pilotar l’ambiciós projecte, Antoni Sella, i la directora que va liderar el projecte museogràfic i la reobertura, Vinyet Panyella, van jugar un paper especialment rellevant.
Avui, els museus del Cau Ferrat i Maricel són la joia del patrimoni a Sitges, tant per la riquesa de les seves col·leccions, com per la seva programació, com s’ha vist aquesta tardor amb l’exposició sobre L’Amic de les Arts i l’espectacle del mapping. Les dades ho posen de manifest: 600.000 visitants en deu anys i un pressupost que s’ha triplicat en aquest temps. Res d’això hagués estat possible si fa quinze anys no s’hagués dut a terme el projecte de reforma.
Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA