
Professors i un grup d’alumnes del grau superior d’allotjaments turístics de l’Institut Ramon Benaprès han treballat durant més de dos anys per donar forma a una sala expositiva molt singular: el Museu del Turisme de Sitges, ja obert al públic. Un conjunt de vitrines instal·lades en l’accés del centre educatiu recull materials sorprenents, fruit d’una col·lecció particular, de donacions i préstecs, que expliquen la transformació d’una vila agrícola i marinera en una de les destinacions de vacances més coneguts dels anys 20 i 30 del segle passat.
El director de l’institut, Samuel Valls, i el tutor del grau de gestió d’allotjaments turístics, Iván Martínez, expliquen que l’objectiu principal del museu és el de “posar en valor a les persones, empreses i establiments que van posar les bases del món del viatge”. El Museu del Turisme de Sitges, el primer d’aquestes característiques de Catalunya, està integrat en una xarxa internacional de més de cinquanta sales, ubicades, per exemple, a Tanabe (Japó), Buenos Aires, Moscou, Berlín, Trieste, Roma, Gènova, Porto, Sevilla o Madrid.
Llibres de l’època, fullets, entrades, menús i una infinitat d’articles i documents remarquen que Sitges va ser una destinació pionera i com el turisme va començar a transformar l’economia local. Un canvi que no s’entén sense la figura de Santiago Rusiñol, que va posar a la vila al mapa com un punt clau en la innovació cultural de l’època. D’ell es pot trobar un exemplar de Mis hierros viejos, una guia sobre l’obertura del museu Cau Ferrat, l’any 1933, així com una entrada d’aquella primera època, al preu d’una pesseta.
El Museu del Turisme acull moltes altres joies, com un fullet publicitari del Gran Hotel Subur, el millor de l’època, en el qual es destaca l’existència llum elèctrica i de lavabos amb aigua corrent, o un disc senzill amb el so de la mar de Sitges. La inauguració oficial serà el dilluns, dia 14, a les dues de la tarda, l’hora en què el miler d’alumnes de l’institut surt de les seves classes.
Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA