La sorra dels ports

- Publicitat -

El Ple municipal de dimecres passat va aprovar una moció presentada conjuntament per Junts i el PSC, que insta a l’aprofitament de la sorra dragada del fons marí dels ports de Sitges. La moció va ser aprovada amb els vuit vots d’aquests dos grups, a més dels aportats per PP, Vox i Fets per Sitges. El resultat va ser: 11 a favor i 10 en contra (els d’ERC, SGI, Comuns i Guanyem). Va ser una declaració d’intencions, hàbilment presentada pels dos principals grups de l’oposició, per a mostrar quines són les actuals majories al Ple respecte l’ús parcial de la draga a les platges, però al mateix temps, també per evidenciar les debilitats del Govern, després de la malaptesa amb la que han resolt la sortida de Nacho Rubí.

El debat sobre l’ús de la draga per portar sorra a les platges va irrompre en la política local fa tres anys, quan l’Ajuntament (amb unes majories similars a les actuals, però amb una composició del Govern lleugerament diferent) es va oposar a continuar amb la línia adoptada en els exercicis anteriors. En la primera legislatura de Miquel Forns, el consistori va impulsar l’ús d’una draga per portar a diverses platges del centre la sorra que els temporals s’havia endut. Aquest sistema permetia, d’una banda, que les platges poguessin salvar la temporada i, en conseqüència, que el principal actiu turístic de Sitges no es veiés més afectat del que la pròpia evolució del fet natural generava. Aquesta línia es va continuar aplicant en la segona legislatura de Forns, en la qual ERC va gestionar la Regidoria de Platges i va assumir l’ús de la draga.

Els efectes ambientals que té l’ús de la draga sobre el fons marí van motivar des d’un primer moment l’oposició dels grups ecologistes i de les formacions situades més a l’esquerra, així com altres veus no necessàriament alineades ni posicionades. Això va motivar que en el mandat anterior, l’Ajuntament es declarés en contra de l’ús de la draga, en molt bona part per la capacitat d’influència i decisió que va tenir Guanyem.

Però, tot i el posicionament de l’Ajuntament, la draga ha continuat venint al litoral de Sitges, no per extreure sorra de mar endins i portar-la a les platges, sinó per llevar la que hi ha a les bocanes dels ports, especialment el d’Aiguadolç, que es concentra després de l’època de temporals i impedeix l’accés d’algunes embarcacions. El que resultava paradoxal, però, és que aquesta sorra que es treia dels ports se n’anés a platges d’altres municipis de la costa catalana, reclamada pels seus ajuntaments, i no es quedés a Sitges. La moció aprovada pel Ple permetrà que si la sorra surt el litoral de Sitges es quedi també al municipi.

Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA

Articles relacionats