LOADING

Type to search

Actualitat Coronavirus

Les comissions de Festa Major i Carnaval es desmarquen del manifest de les mesures de recuperació pel rerefons polític

L’espigó de la Punta, en una imatge de dilluns passat

Les comissions de Festa Major i de Carnaval han optat per sortir del nou grup constituït –sota l’epígraf Unim Sitges– per diferents agents socials i, especialment, econòmics del municipi en defensa del turisme i a favor de mesures de recuperació davant l’impacte de la Covid-19. Els ressò que el manifest publicat divendres per aquest col·lectiu ha tingut en l’àmbit polític (tant a favor com en contra) i la reflexió a l’interior de totes dues comissions de centrar-se estrictament en els territoris festius han fet decantar als seus membres per situar-se finalment al marge, tot i la signatura inicial dels dos presidents, Agustí Marcet (Festa Major) i Núria Scarp (Carnaval).

La publicació del manifest Unió i col·laboració per superar una situació excepcional, que presenta quinze punts per a la reactivació econòmica (llegiu-lo a baix), va generar el mateix divendres un notable impacte en la vida social, econòmica i, sobretot, política local. A l’Ajuntament no va agradar i algunes formacions, com Guanyem Sitges –que forma part del Govern–, s’hi van mostrar obertament crítiques, tant en alguns dels seus punts (el que inclou el top manta dins d’un mateix epígraf amb altres activitats il·legals, com els pisos turístics), però també que hi participessin entitats, comissions o el mateix L’Eco de Sitges “a favor d’exigències dels lobbies econòmics”. Per la seva part, Junts per Sitges s’hi va sumar al debat, però des d’una òptica absolutament oposada, aplaudint el manifest i apuntant al Govern municipal, qualificant-lo “d’autocomplaent”.

Ni un posicionament polític ni l’altre no van agradar als impulsors del manifest, que, des del primer moment, van subratllar la seva voluntat d’estar al marge de cap mena d’instrumentalització dels partits. Però en el cas de les comissions municipals de Festa Major i de Carnaval, el debat va anar més enllà i va generar profunda incomoditat entre els seus membres. El mateix regidor de Festes, David Martínez, va parlar divendres amb tots dos presidents sobre el document. No els va demanar explícitament que sortissin del grup, tot i que sí que els va convidar a que hi reflexionessin.

Dins de les comissions hi va haver debat i el posicionament majoritari es va decantar per no implicar-se en les demandes del document i, molt menys, en la polèmica. En el cas de Festa Major, per exemple, la immensa majoria del seus membres coincidien amb els plantejaments del manifest, però van considerar inapropiat, per les seves funcions, continuar formant-ne part del grup. La decisió es va fer unànime quan van intervenir els partits, per la incomoditat que els suposava.

En aquest sentit, les dues comissions van elaborar un comunicat, que després de diverses correccions van aprovar ahir a la tarda. En el comunicat indiquen que “estem d’acord en moltes de les mesures esmentades en el manifest, però creiem que la majoria d’elles tenen relació directa en àmbits com l’econòmic, l’empresarial i el polític, en els que creiem que des de les comissions no hi hem d’influir”. El comunicat afegeix que “no hi hem de ser perquè creiem que el nostre paper és el d’un grup de treball que ha d’organitzar i programar uns esdeveniments molt concrets, com són les festes en honor als sants patrons i el Carnaval”.

Amb la sortida de les dues comissions, el manifest Unió i col·laboració per superar una situació excepcional queda signat per: Associació de Comerciants de Sitges, Associació de Gais i Lesbianes de Sitges, Associació de Paradistes del Mercat de Sitges, Associació Turística de Serveis de les Platges de Sitges, Casino Prado Suburense, Club de Tast de Sitges, Escola d’Hostaleria IES Benaprès, Gremi de Constructors del Garraf, Gremi d’Hostaleria de Sitges, L’Eco de Sitges, Port de Sitges – Aiguadolç i Societat Recreativa El Retiro.

MANIFEST
Unió i col·laboració per superar una situació excepcional

Els sotasignants –en qualitat de representants de les seves entitats, associacions, organismes i empreses de Sitges– volem exposar la nostra preocupació per l’impacte que la Covid-19 està deixant en la nostra societat en general i en l’economia en particular (tot lamentant per sobre de tot, i com no pot ser d’altra forma, les desgràcies personals que ha causat aquesta pandèmia). Amb la clara i única voluntat d’actuar de manera constructiva, desitjant col·laborar amb l’Ajuntament i formar part de la solució, exposem alguns punts de consens que, entre d’altres, creiem que cal posar en marxa urgentment i de forma excepcional en aquests moments també excepcionals, com a estímul per a reanimar el desenvolupament socioeconòmic –recuperant l’activitat i l’ocupació dels habitants del municipi– i per a reforçar el posicionament de Sitges com a destinació turística.

 • Disseny i execució d’una potent campanya de promoció, amb presència en els suports de major visibilitat, per posicionar Sitges com a destinació de referència principalment entre el turisme català, espanyol, andorrà i del sud de França.
 • Eliminació de l’oferta il·legal (apartaments turístics, top manta, caravanes…), que suposa una competència deslleial pels negocis de Sitges, a la vegada que estimula un augment descontrolat en el nombre de visitants que rep el municipi, i que empobreix la imatge turística del nostre municipi.
 • Elaboració d’un calendari estable d’esdeveniments (culturals, festius, d’oci…) que abraci el major nombre de caps de setmana des de juny fins a finals d’any, i suport econòmic per ajudar a promocionar-ho exitosament.
 • Creació d’uns forfaits culturals, d’oci i festius per a comercialitzar esdeveniments locals amb  allotjament + restauració + activitats paral·leles + espectacles, en coordinació amb l’Ajuntament, fomentant la participació de residents i visitants, a fi d’ajudar a fer-los viables i sostenibles.
 • Aplicació de fórmules –respectuoses amb l’entorn– per assegurar que les platges de Sitges tenen sorra durant tota la temporada. En especial tenint en compte la possible necessitat normativa d’ampliació de l’espai interpersonal i la capacitat de les platges, cosa que fa d’especial importància el poder ampliar la superfície de sorra disponible per poder garantir una afluència suficient.
 • Creació d’una app que permeti consultar l’estat platges, l’agenda cultural i altres informacions d’interès turístic i d’oci, així com efectuar reserves online a la restauració.
 • Agilitzar i facilitar els processos administratius i burocràtics per la realització d’esdeveniments i concerts de format reduït en platges, ports i altres espais del municipi.
 • Permisos especials a les associacions, entitats, comerços, i establiments d’hostaleria per poder programar esdeveniments i accions promocionals a la via pública.
 • Ampliació de l’horari de les activitats d’oci a les platges de Sitges, sempre en coordinació i col·laboració amb el sector d’oci nocturn –ampliant també el seu horari– per millorar l’oferta de la vila.
 • Ampliació de la temporada de platges i d’ocupació de via pública (terrasses) fins a finals d’any per a compensar la reducció de la temporada.
 • Condonació de la taxa d’escombraries (o reducció en un mínim d’un 50% en el seu defecte) per als establiments comercials i activitats econòmiques durant el 2020, tot condonant-la en el període d’estat d’alarma.
 • Bonificacions en la zona blava per als clients del comerç, l’hostaleria i per als assistents a festivals i esdeveniments culturals.
 • Concessió d’ajuts directes a les empreses i autònoms per pagar el lloguer dels locals, especialment en els casos en què no hi hagi hagut condonació o reducció.
 • Permís especial durant aquest any per a que es puguin realitzar determinades obres durant el mes d’agost per a compensar l’aturada durant el confinament, en coordinació (per evitar molèsties) amb els establiments turístics, entitats i associacions.
 • Concessió de beques per part de l’Ajuntament per a que els alumnes dels cursos de Gestió i Allotjaments Turístics i de Cuina i de Gastronomia de l’IES JR Benaprés puguin ser contractats per empreses del municipi.

Agraïm algunes de les mesures que ja s’han dut a terme en les darreres setmanes, i considerem positiva la creació d’un Pacte Local per a la recuperació socioeconòmica de Sitges postCovid-19. Tanmateix, considerem que la gran majoria de les actuacions per aquesta recuperació cal dur-les a terme immediatament abans del gruix de la temporada turística vacacional, amb l’esmentat objectiu de recuperar l’activitat al municipi i, sobre tot, l’ocupació dels seus habitants. És per això que recollim en els punts anteriors les necessitats i propostes de les entitats, associacions, organismes i empreses a qui representem per tractar de facilitar al Govern municipal de Sitges alguns dels punts que pensem que són imprescindibles, i per tractar d’ajudar a guanyar temps i col·laborar en la mida de les nostres possibilitats a què es puguin dur a terme amb la urgència que correspon a l’excepcionalitat del moment actual.

Naturalment, esperem poder aportar el nostre granet de sorra a un Pacte Local que pugui establir un full de ruta per a la redefinició socioeconòmica de la vila a mig i llarg termini, que pot quedar definit durant el quart trimestre de 2020, però pensem que seria molt positiu que les actuacions excepcionals per a una ràpida recuperació es posessin en marxa amb immediatesa

Sitges, maig de 2020

Notícia relacionada:
La societat civil mou fitxa i s’uneix en defensa del turisme (29 de maig de 2020)

Llegeix totes les novetats a CORONAVIRUS, HORA A HORA (FASE 2)