La ciberdelinqüència ha passat de representar el 7,6% del total d’infraccions penals a Sitges el 2019 –i el 18,7% a Sant Pere de Ribes–, al 10,9% –i el 28,1%, respectivament– aquest primer semestre del 2023, segons dades del Ministeri de l’Interior. Unes xifres que creixen exponencialment any rere any, segons els cossos de seguretat, amb tècniques cada vegada més sofisticades, que s’aprofiten de la vulnerabilitat dels usuaris a Internet i de la seva confiança, i que, sovint, tenen una investigació complexa.
Les modalitats d’estafes informàtiques són infinites. En molts dels casos, la participació de les víctimes és directa i necessària perquè es consumi l’estafa: “hi ha un grau sofisticat d’enginyeria social, de l’art d’enganyar amb les habilitats socials, de fer creure a la víctima que està parlant amb qui no està parlant, per aconseguir que finalitzi l’operació”, subratlla Adrián Sánchez, agent de la Unitat d’Investigació de l’àrea bàsica policial del Garraf dels Mossos d’Esquadra.
A l’edició d’aquesta setmana en parlem abastament i ho exemplifiquem amb tres casos. Podeu trobar L’Eco als punts de venda habituals: quioscos, supermercats, estancs, fleques… A més, també el podeu comprar per iQuiosc.cat, on el llegireu en el mateix format que el paper.
Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA
Les estafes informàtiques, en auge
- Publicitat -