L’Ajuntament elaborarà un estudi per a valorar la municipalització del servei de les llars d’infants El Cercolet i la Moixiganga. Així ho va aprovar el Ple municipal el passat dimarts com a colofó al conflicte que afecta les educadores d’aquests dos centres, que ha tensionat accentuadament en les darreres setmanes el servei i que ha estat a punt de derivar en un vaga. L’apovació de l’estudi es va produir amb àmplia majoria per part dels diferents grups polítics i suposa el primer aval per a la municipalització del servei.
En primer lloc, resulta evident i plausible que hi ha un problema laboral que cal solucionar. Les queixes que han plantejat les educadores pels dèficits de la seva situació i per les deficiències que han de patir estan plenament argumentades i, en molt bona part, carregades de raons. Es tracta de mancances que s’arrosseguen de fa temps i que no s’han intentat solucionar fins que les professionals no han plantejat una situació de pols a l’Ajuntament, que ha permès situar el seu problema en primer plànol i com una carpeta que requeria una atenció immediata. Finalment, el conflicte ha entrat en vies de solició. O com a mínim, fa l’efecte que així pot ser després de les darreres negoaciacions i, especialment, de l’aprovació del darrer Ple. Aquests principis de solució han arribat en el moment que ha intervingut l’alcaldessa, Aurora Carbonell, i quan l’assumpte havia assolit uns nivells de tensió elevats, després de massa temps pendent sense decisions concretes.
Que s’han de corregir els dèficits i deficiències que pateixen les educadores sembla evident i s’ajusta a tota lògica. No pot ser d’una altra manera i més, tractant-se d’un servei públic. Ara bé, que la solució hagi de ser inequívocament la municipalització del servei tampoc hauria de plantejar-se com l’única via. Hi ha d’haver altres opcions, que permetin una millora de les condicions laborals i salarials, així com del conjunt del servei, sense que necessàriament s’hagi de fer més gran la plantilla municipal.
Al Ple de dimarts, el regidor de Fets per Sitges, Nacho Rubí, va ser l’únic que va fugir de l’electoralisme fàcil i va aportar llum en la discussió. Rubí es va preguntar si després de les educadores de les llars d’infants seria el torn del servei de neteja, també immers en conflictes laborals. I caldrà preguntar-se, un cop s’hagi construït tot el que queda a la Plana i Santa Bàrbara (i l’Ajuntament ja no ingressi tants diners per aquestes elevades llicències) com s’acabarà pagant tot. Fa uns anys, l’Ajuntament ja va viure un escenari així, que va requerir decisions traumàtiques.
Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA