LOADING

Type to search

Actualitat Coronavirus

La Generalitat treu Sitges i Ribes del confinament

El carrer Marquès de Mont-roig, dimecres passat

Ja hi pot haver, des d’avui dilluns, moviment entre Sitges i Ribes i l’àrea metropolitana de Barcelona, inclosa la capital. Un portaveu del Govern de la Generalitat ho ha confirmat a L’Eco: “des d’avui [el Garraf i l’Alt Penedès] estan integrades en la regió sanitària de Barcelona i, per tant, hi ha mobilitat entre elles i la resta de la regió de Barcelona”. Una hora després, el Departament d’Interior ha confirmat que amb aquesta integració es permeten els moviments. El de Salut ho ha fet deu hores més tard. L’Ajuntament de Sitges se n’ha fet ressò de la confirmació d’Interior aquest matí..

Amb aquesta decisió, el Garraf i l’Alt Penedès deixen d’estar confinades i els seus ciutadans es poden moure tranquil·lament cap a les comarques de la unificada regió sanitària de Barcelona (Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme i els dos Vallès). I, el que resulta més important per a l’economia de Sitges: la gent d’aquests territoris poden venir a la vila, després de gairebé tres mesos sense moviments. Fins ara, els únics moviments permesos necessitaven justificació (per feina, visites mèdiques o atenció a familiars grans).

Tot i la confirmació, la Generalitat, però, encara no ha comunicat si la mesura es mantindrà fins al final de l’Estat d’Alarma, en part davant l’interrogant si aquests moviments es conservaran la setmana vinent en cas que el Garraf i l’Alt Penedès passin a la fase 3. Avui dilluns, la regió sanitària de Barcelona ha accedit a la fase 2, en la qual ja es trobaven el Garraf i l’Alt Penedès des de dilluns passat. Si aquestes dues comarques passen a la 3 dilluns vinent, tornarien a estar en una fase superior a les de Barcelona i, per tant, es necessitaria decretar una excepció o canvis en la normativa per a continuar permetent el moviment interterritorial. O bé que Barcelona i la seva àrea també passessin a fase 3.

El BOE de dissabte no va situar –a diferència del de dissabte 30 de maig– al Garraf i l’Alt Penedès en una situació diferent a l’àrea metropolitana. Ha estat en base a aquesta publicació que la Generalitat ha interpretat el moviment interterritorial com a vàlid. El Departament de Salut de la Generalitat va demanar al Ministeri de Sanitat –que és l’òrgan que autoritza durant l’Estat d’Alarma els moviments– que la gent del Garraf i l’Alt Penedès poguessin anar a l’àrea de Barcelona i viceversa. L’alcaldessa, Aurora Carbonell, va demanar dijous en una reunió a la consellera de Salut, Alba Vergés, que intercedís amb Madrid, pels danys econòmics que estava generant aquesta situació al turisme de Sitges, que no podria rebre la gent de Barcelona. També altres sectors de les dues comarques havien pressionat en la mateixa línia.

Notícies relacionades:
La Generalitat plantejarà a Madrid canviar el moviment entre territoris (5 de juny de 2020)
Les limitacions per rebre la gent de Barcelona es mantindran fins Sant Joan (4 de juny de 2020)
Una setmana sense cap cas nou a Sitges i només dos a Ribes (6 de juny de 2020)

Llegeix totes les novetats a CORONAVIRUS, HORA A HORA (FASE 2)